Categories
IT Вакансії

«Щоб навчитися продавати, потрібне лише бажання» Хто такий Sales manager в IT: огляд професії від Павла Войціховського

Sales сам Вакансія Sales Manager віддалено чи разом із кимось із технарів прорахує і потім «скине» проєкт на плечі цього самого PM-а. Начебто ситуація анекдотична, але в деяких компаніях дійсно можна зустріти варіант, коли задачу по Presale ставлять сейлз менеджеру. Якщо при цьому до процесу не залучають технічних фахівців і PM-а, то результат подібного рішення найчастіше плачевний. Ми є соціально відповідальним бізнесом, а тому активно долучаємося до соціальних та освітніх ініціатив.

Що робить Sales Manager

Що об’єднує професію менеджера з продажу та регіонального менеджера з продажу? В чому їх відмінності?

У сфері продажів він працює вже понад чотири роки. Починав з продажу фізичних продуктів, зараз продаю ІТ технології. Колись я думав, що я гуру продажів, потрапивши в ІТ сферу, я зрозумів, що ще багато чого не знаю. Будучи тімлідом продажів та рітеншин менеджером, я вивчив нові техніки продажу та дійсно освоїв цю професію. У цій статті хочу більш детально розповісти чим займається менеджер з продажу», — каже Павло.

Що робить Sales Manager

Хто такий DevOps Engineer і що він робить?

IT-компаніям потрібні не лише ті, хто вміє створювати та обслуговувати iT-продукти, а й ті, хто зможе їх продавати. Тому Sales Manager – одна з найпопулярніших професій в iT-індустрії. Наш підхід — це побудова довготривалих відносин з клієнтами, тому ми активно інвестуємо в маркетинг та поїздки до клієнтів. Однак не слід орієнтуватися лише на цей фактор.

Хто такий ІТ сейзл-менеджер (Sales Manage)?

Що робить Sales Manager

Менеджер з продажу — дуже затребувана нині професія. Кожна компанія, що надає послуги, щось виробляє чи продає, має в своєму штаті менеджерів з продажу. SaaS (software as a service) — програмне забезпечення як послуга. Користувач (часто за передплатою) отримує доступ до сервісу віддалено. Наприклад, клієнт купує платформу для масових email-розсилок, щоб використовувати у своєму бізнесі. Цей процес може тривати від декількох тижнів до декількох місяців.

Особливості роботи менеджером з продажу

Якщо бізнес якогось клієнта об’ємний, і в ньому сформувалося багато різних підпроєктів, навколо нього формується окремий акаунт. Менеджер відповідає за розвиток стосунків із конкретним клієнтом, за допродаж, вибудовування ефективних процесів в акаунті. До цієї ролі приходять із досвідом, коли за роки роботи у фахівця з’являється розуміння, куди він хоче рости.

Що таке Presale і як він працює

Це людина, яка має планувати, організовувати, координувати та контролювати певні процеси на фірмі. Якщо поєднати ці функції ще з одною – продажем, то отримаємо професію сейзл-менеджера ( менеджера з продажу). Сейлз-менеджер — місток між компанією і клієнтами. Це правда, що на ньому багато завдань і компетенцій. Завдяки правильній розстановці пріоритетів, допомозі програм і зосередженості можна перемогти хаос у думках. Уміння продавати сьогодні — це вміння переконати клієнта в тому, що він має потребу в товарі або продукті, не кажучи йому про це прямо.

Які важливі етапи можна виділити у Presale

  • Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.
  • Це чудова відправна точка для бізнес-кар’єри або роботи в ІТ-індустрії.
  • Часи агресивних продажів майже пройшли, це не ефективно.
  • Варто пам’ятати, що кожна сфера бізнесу, який продає, має свої особливості, які впливають на необхідні для успішної роботи навички.
  • Регіональний менеджер з продажу — це спеціаліст, який керує продажами в конкретному регіоні.

Цей процес може тривати від декількох тижнів до декількох місяців. Адже розробка ПЗ -недешеве задоволення, тому цілком логічно, що клієнт буде шукати оптимальний варіант. Сейлзу треба запастися терпінням і пустити в хід прийоми, які допомогли б прискорити закриття угоди.

Причому це «десь» має бути в електронному вигляді, щоб доступ був у всієї команди. Спілкування менеджера з клієнтом ніколи не відбувається просто так, раптово. Перш ніж поспілкуватися з потенційним покупцем товару або послуги, сейлз повинен отримати інформацію про цільову аудиторію компанії, її болі та цілі. Професіонал не скаже навіть «здрастуйте», поки не пропрацює варіанти розвитку розмови. Щоб опанувати професію сейлза, достатньо пройти кілька спеціальних курсів з продажу. Якщо хочеш увійти в сферу швидко, бери участь в Sales School by STUD-POINT.

Head of CSM in SalesNash, спікер на курсах SalesMan ті BDSM. Працювала з клієнтами в продуктовій компанії Competera, будувала сейлз-процеси й лідген в американському стартапі Hideez та займалася Sales Development у Very Good Security. Може навчити писати листи, на які клієнти точно відповідатимуть.

А також чути покупця, виявляти його потреби й реальні проблеми. Тож ні та ні — продажем IT-продуктів і послуг буде займатися спеціальний менеджер з продажу в IT або сейлз-менеджер. І компанія IAMPM розповідає читачам Work.ua про особливості роботи цього фахівця.

Що робить Sales Manager

Цикл не тільки допоможе оцінити перспективи, а й дасть можливість краще зрозуміти індустрію й особливості професії зсередини. Обговорюйте і доповнюйте матеріал в коментарях, щоб зробити його ще корисніше. У чинних клієнтів дізнавайтесь, чи все їм подобається у вашій роботі, чи цікавлять їх додаткові послуги. Адже нові рішення можуть зробити їхній проєкт ще кращим, а бізнес успішнішим. Наприклад, ми в NIX надаємо IT-послуги повного циклу, тож покриваємо великий обсяг технологій та бізнес-доменів. А отже, кожному клієнту підберемо індивідуальне рішення і допоможемо з будь-яким бізнес-викликом.

Перше — це про те, як знайти та залучити  клієнта, а друге — як підписати угоду. Будь-який Sales менеджер прагне сформувати свою мережу контактів, яка б приносила компанії проєкти. Так би мовити, спочатку попрацювати на заліковку, щоб потім заліковка працювала на тебе.

Це техніка, яка використовується на виявленні потреб. Це той момент на якому ми дізнаємося найбільше інформації про клієнта і ставимо найбільше питань. Для того, щоб стати менеджером з продажу без ніяких фінансових витрат, тобі треба базові скіли емпатії, вміння підтримувати діалог та бажання навчатися. Зараз на ринку є великий попит на менеджерів з продажу, тому багато компаній готові вчити з нуля і безплатно з гарантією працевлаштування, тому і ви можете скористатися цією нагодою! Є багато курсів з продажу, але ви ніде не зможете навчитися продавати, бо на роботі, на практиці.

Потім отримані дані передаються Sales Manager-у, який продовжує «обробляти» клієнта й дотискати його. В результаті, якщо все зроблено правильно і клієнта влаштувала пропозиція, підписується договір. Менеджер з продажу – це спеціаліст, який займається управлінням процесом продажів у компанії. Його основне завдання – побудувати систему продажів так, щоб компанія не лише отримувала стабільний прибуток, а й могла прогнозувати обсяг продажу у майбутньому. Менеджер з продажу повинен залучати нових клієнтів та утримувати їх. Курси Sales Manager IT (Менеджер з продажу в IT) пропонують спеціалізовані знання про продукти та послуги у сфері інформаційних технологій.

Крім того, працюючи менеджером з продажу, ви глибше знайомитеся з компанією, і ці знання можуть стати в нагоді в майбутньому, так само як і цінні ділові зв’язки. Варто також зазначити, що менеджери з продажу зараз є незамінними майже в кожній організації, забезпечуючи гарантію зайнятості та стабільність. Найчастіше заведено пов’язувати позицію sales manager виключно зі сферою ІТ. Менеджер по продажах — це обличчя фірми, він першим контактує з клієнтами і супроводжує весь процес взаємодії замовника та компанії. Будь-який бізнес, який продає товари чи послуги, потребує менеджерів по продажах.

Цей курс навчив мене, як завоювати серце клієнта пропонованим продуктом. Крім того, я зможу переконати клієнта купити товар, не знижуючи ціни і не надаючи знижки”, – озвався один із курсів Сет К. У будь-якій із категорій Sales Manager може покривати весь цикл продажів або відповідати лише за конкретний етап. У будь-яких компаніях та організаціях, які продають свої товари чи послуги. В Україні менеджер з продаж в айті зовсім відрізняється від менеджера з продаж в країнах першої ланки.

Також можуть бути передбачені додаткові бонуси й нарахування за виконання чи перевиконання плану тощо. Звичайно, менеджером з продажу можна працювати й без знання англійської мови. Завжди були й будуть угоди для внутрішнього ринку. Вміння гарно комунікувати — слухати та чути клієнта, чітко формулювати свої думки та презентувати продукт. Емпатія  — вміння поставити себе на місце клієнта, зрозуміти його та щиро намагатися вирішити його біль.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

답글 남기기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 필드는 *로 표시됩니다